Bij ‘Samen voor de Patrijs’ worden akkerranden en kleine stukjes land ingezaaid met verschillende bloemen en planten, zoals de klaproos en de korenbloem. Jagers leggen de contacten met de boeren en tevens bewerken en zaaien ze samen  met enkele vrijwillige loonwerkers de akkers. 

De jonge patrijs eet vooral de insecten die op deze bloemen afkomen, als ze ouder zijn eten ze de zaden. Dat het werkt, blijkt uit het aantal broedparen dat is toegenomen: van minder dan 10 in 2012 naar 42 broedparen nu.

 

Rondleidingen

Frans ter Bogt van vogelwerkgroep Zuidoost Achterhoek  en Herman Simmelink van de Wildbeheereenheid Aalten zijn trots op de prijs. De twee heren zijn de drijvende krachten achter het project en steken er heel wat uren in. Zo geven ze rondleidingen door het gebied en laten ze andere vogelwerkgroepen zien hoe ze ‘samen voor de patrijs’ ook in hun eigen gemeente kunnen realiseren.

De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) wil met de Gouden Mispel goede en mooie landschapsinitiatieven stimuleren. De mispel staat hiermee symbool voor een gezond (cultuur)landschap.